Skip to main content

Biografie

Proefschrift Harry Knipschild, 14 december 2005:
 


 


Curriculum Vitae, opgesteld december 2014
 
De familie Knipschild woonde begin achttiende eeuw in de omgeving van Paderborn, en verspreidde zich eerst naar Bremen en aan het einde van de eeuw van daaruit naar Amsterdam. Nicolaus Knipschild (geboren in Antwerpen, 1828) verhuisde als jonge hoornblazer bij de artillerie naar het garnizoen in Maastricht. Zijn zoon Jan Lodewijk trouwde met Hubertina Keulen. Hun zoon Paul Gerard (1892-1956) trouwde met Maria Hageman (1896-1986). Hun zoon Jan Lodewijk (1919-1987) trouwde met Maria Johanna Jongen (1921-1985). De drie zoons van ‘Jean en Mia’ zijn Harry, Paul en Tonny.
   Harry (Henricus Hubertus) Knipschild werd op 1 maart 1944 geboren in Heerlen. Hij groeide op in Maastricht. In de Martinuskerk werd hij gevormd door de Roermondse bisschop Lemmens. Na het behalen van het het diploma gymnasium ß aan het Henric van Veldeke-College (1956-1962), studeerde hij wis-, natuur- en sterrenkunde in Utrecht (1962-1965), bij onder anderen Hans Freudenthal, Marcel Minnaert en Kees de Jager. Van 1964 tot 1972 werkte hij freelance bij Radio Veronica met onder meer Willem van Kooten, Rob Out en Jan van Veen. Namens de muziekindustrie produceerde hij in 1973 het Popgala (VARA-televisie) met live-optredens van The Eagles, The Who, Ry Cooder, Rod Stewart, Slade, Gary Glitter, Rory Gallagher en Supersister. Vanaf 1964 was hij werkzaam in de muziek­industrie, achtereenvolgens bij Artone (Haarlem), Negram-Delta (Haarlem), Iramac (Bussum), Polygram (Baarn) en Universal Songs (Amsterdam, Brussel). In die tijd was hij betrokken bij de carrières van ABBA, James Brown, Beatles, Bee Gees, Eric Clapton, Crosby, Stills, Nash & Young, Duane Eddy, Euson, Bill Evans, Astrud Gilberto, Golden Earring, Jimi Hendrix, Toon Hermans, Rob Hoeke, Hollies, Jerney Kaagman (Earth & Fire), Wim Kan, Pierre Kartner, Klein Orkest, James Last, Peggy Lee, Reinbert de Leeuw, Rob van Leeuwen, John Mayall, Cock van der Palm, Freddy Quinn, Rolling Stones, Harry Sacksioni, Sandy Coast, Neil Sedaka, Shoes, Paul Simon & Art Garfunkel, Nancy & Frank Sinatra, Percy Sledge, Snip & Snap, Wally Tax & Outsiders, Tee Set, John Travolta & Olivia Newton John, en Herman van Veen.
   In 1995 ging Harry Knipschild in Leiden geschiedenis studeren en specialiseerde zich in de Europese Expansie. Hij deed onderzoek naar de theecultuur onder de Nederlandsche Handel-maatschappij, de Indische achtergronden van de familie Couperus, maar ook naar de veteranen van de Amerikaanse Burgeroorlog en de geschiedenis van Maastricht. In 2000 studeerde hij af op een scriptie over de Franse connectie van Herman Willem Daendels. Sinds 2002 is hij universitair docent in Leiden en geeft colleges over de geschiedenis van Indonesië en andere Aziatische staten. Uit een eerder huwelijk heeft hij een zoon, Michiel (1980), en een dochter, Astrid (1982). Harry Knipschild woont in Oegstgeest met zijn partner Margaretha (Greetje) Suman.

 

 
“ARRIVAL”
   Schiphol, november 1976,
ABBA en Harry Knipschild

 

  
 

  • Hits: 22897