Skip to main content

Website Harry Knipschild - Actueel - YouTube

 

Dinsdag 19 maart 2024


Zelden is een nieuw liedje zo snel en zo hevig aangeslagen als ‘Europapa’ van Joost Klein, die Nederland gaat vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival – als dat tussen 7 en 11 mei in Zweden gehouden wordt.

‘Europapa’ is meteen op nummer 1 van de top 40 verschenen. Het liedje is binnen een week ook op allerlei draaiorgels te beluisteren. In Deventer is het zelfs vanuit de Lebuïnus-kerktoren te horen, bespeeld door Bouke Reitsma. Europapa is tevens in gebarentaal te volgen. Wat gaat er nog meer gebeuren?

Europapa vanuit de Lebuïnuskerk in Deventer, maart 2024

 

2024 03 19 Deventer

 

 
  • Hits: 12776

515 - Twee bijzondere ervaringen met Louis van Dijk (1941-2020)

 

In het voorjaar van 2020 overleed pianist Louis van Dijk. Op verzoek van de redactie van het omroepblad Aether schreef ik onderstaand artikel.

 

Twee bijzondere ervaringen met Louis van Dijk (1941-2020)

 

In de tweede helft van de jaren zestig was ik werkzaam bij platenmaatschappij Iramac in Bussum. Willem Duys (1928-2011) was er adjunct-directeur, vanaf 1968 directeur. Willem was tevens presentator van het radio-programma ‘Muziek Mozaiek’ en ‘Voor de vuist weg’ op televisie.

 

515 1 Willem Duys Martine Bijl 1980Willem Duys, Martine Bijl (1980)

 

Op de Brediusweg (43) was het een komen en gaan van artiesten en belanghebbenden: Thijs van Leer, Rogier van Otterloo, Hans Vermeulen, Daniel Wayenberg, Martine Bijl, Han de Vries, Pierre Kartner, Edwin Rutten, Louis van Dijk, Willem van Kooten, Toon Hermans, Marco Bakker, Pim Jacobs, Max Tailleur, noem maar op.

In het bedrijf, waar Duys de leiding had, kwamen zijn muzikale ideeën onvoldoende tot bloei. Dat was pas het geval toen hij bij CBS met John Vis samenwerkte. Weldra regende het gouden en platina platen. Alleen al van ‘Introspection’ werden in het kleine Nederland een paar miljoen albums verkocht. Louis van Dijk hoorde in de jaren zeventig eveneens tot de coryfeeën van de Nederlandse muziekindustrie.

 

515 2 Thijs van LeerIntrospection, Thijs van Leer

 

Lees verder

  • Hits: 65

Citaat uit de geschiedenis van de popmuziek

 

HK 763, 16 maart 2024

Jimi Hendrix [1942-1970] always seems willing to discuss his music at length, but he can lose interest immediately at the mention of the business side of the work”.

Valerie Mabbs, Record Mirror, 15 maart 1969, 4

 

Lees verder

  • Hits: 52317

Katholieke missie

 
 
Tijdens mijn studie aan de Universiteit Leiden (1995-2000) ben ik me gaan specialiseren in de geschiedenis van de Europese expansie, vooral die in Azië.
   Mijn onderzoek leidde in het voorjaar van 2000 tot de eindscriptie ‘Een Bataaf in Batavia, 1808 – 1811. Herman Willem Daendels en zijn Franse connectie’, in het voorjaar van 2005 gevolgd door het proefschrift ‘Ferdinand Hamer 1840-1900. Missiepionier en martelaar in China’.
 
Het missie-onderzoek hield niet op in 2005. In 2007 verscheen bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker het boek Soldaten van God, in 2013 De bekering van de wereld bij uitgeverij Walburg.
 
Op deze website kun je bovendien sinds het voorjaar van 2016 een compleet nieuw missieboek van mijn hand lezen: Hubert Kallen in China, 1897-1902. Een Limburgse missionaris doet verslag van zijn belevenissen, dat ik eerder in feuilletonvorm gepubliceerd had. Hier vind je het inleidende eerste hoofdstuk over de missionaris die in Roermond geboren werd.
 
Op de website katholiek.nl vond je sinds maart 2008 maandelijks een nieuw artikel in de serie ‘Brief uit de missie’. In het meest recente artikel vind je een artikel over Piet Noyen (Helmond) die tijdens de Bokseropstand in China moest vluchten.
 
In januari 2022 ontving ik bericht dat katholiek.nl zou gaan stoppen en daarom geen nieuwe brieven uit de missie meer zou publiceren. Op het internet heb ik gelezen dat katholiek.nl is overgenomen door VKMO (Verband van Katholieke Maatschappelijke Organisaties). Met die organisatie heb ik per e-mail contact proberen te leggen, maar nooit een antwoord of reactie ontvangen.
 
Frans Hamer heeft een website opgezet over de in 1900 tijdens de Bokseropstand in China vermoorde bisschop Hamer, die in Nijmegen geboren werd. Hier heb je toegang tot deze vernieuwde en verbeterde website.
 
Meer missie-artikelen vind je hier op deze website.
 
Harry Knipschild
20 juli 2023
 
 
  • Hits: 35961

Verantwoording en reageren

 
Alle artikelen op deze site zijn het resultaat van serieus en wetenschappelijk verantwoord historisch onderzoek. Ik probeer ze om die reden te illustreren met relevante illustraties en foto’s. Mocht een fotograaf bezwaar hebben tegen het plaatsen ervan op de site, laat het weten, dan verwijder ik die meteen. Voor alle duidelijkheid: deze site heeft geen commercieel karakter.

Maarten Blokdijk en vooral Eric van den Berg ben ik meer dan erkentelijk dat ze me in de periode november 2009 – februari 2013 geholpen hebben met het opzetten en online houden van een website. Ton van Santen is verantwoordelijk voor de techniek van de nieuwe site, waar ik bijzonder gelukkig mee ben. Heel veel dank. Waar zou ik nu zijn zonder Ton van Santen, Harry van den Berg en mijn neef Marc in Heemstede die me momenteel geweldig helpt.... 

Iedere auteur vindt het plezierig als er op zijn werk gereageerd wordt. Dat geldt ook voor mij. Laat me weten wat je van de artikelen vindt. Ook als je kritiek hebt of weet dat de feiten niet juist zijn. Ik ben er nog steeds op uit te leren. Relevante aanvullingen zal ik onder een artikel plaatsen.
   Regelmatig controleer ik of bepaalde filmpjes nog steeds te zien zijn door op de oranje-gekleurde letters te klikken. Dat is niet altijd het geval. Elke dag komen er enorme hoeveelheden clips bij, maar er verdwijnen er ook heel wat. Als je constateert dat een clip er niet meer is, laat het me svp dan weten, dan kan ik die hopelijk vervangen door een nieuwe ‘verbinding’. Als je zelf interessante ervaringen in de popmuziek hebt, neem contact met me op. Vragen en reacties probeer ik op de kortste termijn te beantwoorden.
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Harry Knipschild
24 oktober 2023
  • Hits: 26715

Welkom op de site van Harry Knipschild

Welkom op de website van Harry Knipschild.
  
In november 2009 ben ik met een eigen website begonnen. Gewoon door er het eerste artikel op de plaatsen (‘Een bijzonder interview met Phil Spector’). Vervolgens heb ik geprobeerd er wekelijks een nieuw item op te zetten. Meestal een verhaal uit de geschiedenis van de popmuziek, maar soms bijvoorbeeld ook een missie- of reisverhaal.
   Als ik het te druk had, of als er iets anders aan de hand was, kon ik gelukkig putten uit een aantal eerder geschreven artikelen over diverse onderwerpen.
  
Op 7 oktober 2010 was de presentatie van mijn eerste boek over de geschiedenis van de popmuziek (Money Money Money?). Die vond plaats in boekhandel De Kler (Breestraat, Leiden). Het eerste exemplaar mocht ik overhandigen aan Leo Blokhuis. Er waren ongeveer honderd mensen aanwezig. Kees de Bakker (uitgeverij Conserve) liet er, zonder dat ik het merkte, opnamen van maken. Als je hier klikt vind je mijn presentatie, hier de reactie van Leo Blokhuis en hier commentaar van Klaas van der Wal (1949-2018, Shocking Blue), Henk Smitskamp (o.a. Motions, Shocking Blue, Sandy Coast, Livin' Blues), Ton van der Kleij (1949-2015, Earth & Fire), Hans Rouw (Radio West) en Kick Klimbie (EMI/Bovema Records).
   Kees de Bakker kwam op het idee de opnamen op YouTube te plaatsen, met ‘Venus’ van Shocking Blue als intro. Ik moest het indertijd zelf ontdekken.

 
In oktober 2011 heeft John Meijer een interview met me gemaakt in Voorschoten. Het was bedoeld voor TV Midvliet. In recordtempo heb ik indertijd de vragen beantwoord die John mondeling aan me voorlegde. Vervolgens voorzag hij het geheel van muziek- en beeldfragementen.
   Het interview verscheen tevens als een clip op YouTube. Vanwege de muziekfragmenten werd het begin 2016 van YouTube verwijderd. John Meijer was echter zo aardig om er een ingekorte versie van te maken, zodat mijn antwoorden op zijn vragen nog steeds voor iedereen in tact blijven. Bedankt John dat je dat gedaan hebt. De ingekorte clip kun je hier zien.
 
Harry Knipschild
27 januari 2024

 

Website gearchiveerd door Koninklijke Bibliotheek in Den Haag

 

Op 15 januari 2016 ontving ik onderstaand bericht van de Koninklijke Bibliotheek:
 
“In het kader van het initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) om een selectie van Nederlandse websites te bewaren voor toekomstig onderzoek, willen wij ook uw website archiveren en voor de lange termijn bewaren.
   Websites bevatten vaak waardevolle informatie die niet analoog verschijnt en die ten gevolge van de grote ‘omloopsnelheid’ het risico loopt voorgoed verloren te gaan. Dat websites als ‘digitaal erfgoed’ het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003. Het signaleert dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan en dat het bewaren daarvan voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers zeer urgent is.
   De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering.
   Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.
   Uw website zal daartoe gearchiveerd en duurzaam opgeslagen worden. Het archiveren zal voor het eerst gebeuren vanaf 14 februari 2016. Daarna zullen regelmatig opeenvolgende versies opgenomen worden. De archiefversies worden beschikbaar gesteld aan een algemeen publiek via de website van de KB”.

 

De meest recente mij bekende versie van deze website (nummer 6779) is gedateerd 31 december 2021.
 

  • Hits: 14335

Boeken

 

 

             

 

Bovenstaande boeken zijn in druk verschenen.

In december 2021 heeft het Boudewijn Büch Gezelschap een boekje gedrukt en uitgegeven, Roy Orbison en Boudewijn Büch. De tekst is van mijn hand. (een kort interview kun je hier zien)

In 2000 rondde ik mijn studie geschiedenis in Leiden af met een scriptie over Herman Willem Daendels in Indië. Als het aan prof. dr. Blussé had gelegen, was ik op dit onderwerp gepromoveerd, maar hij kreeg de financiering niet voor elkaar. In overleg heeft drs. Hans Redeker mijn historisch onderzoek afgerond. Het resultaat is te lezen in zijn onlangs verschenen boek Herman Willem Daendels. De kleine Napoleon (uitgeverij Aspekt).

Wil je mijn boek over Hubert Kallen (2014-2016, dertig hoofdstukken) lezen, klik dan hier.

 

 

proefschrift website Omslag Knipschild

Wil je mijn boek (proefschrift, 2005) over Ferdinand Hamer lezen klik dan hier.

  • Hits: 15917