Skip to main content

185 - Nog steeds geen doorbraak voor de Temptations

 


In de jaren 1966-1967 had ik een vaste rubriek over rhythm & blues-muziek in het popblad Kink. Op 7 januari 1967 waren de Temptations nog niet doorgebroken in Nederland, in tegenstelling tot de Supremes, Four Tops en Stevie Wonder, allemaal op Motown. Op het moment van schrijven had Marvin Gaye in ons land zijn eerste succes met ‘It takes two’, een duet met Kim Weston.
   Motown draaide goed in januari 1967. Op het moment dat mijn tekst werd afgedrukt in Kink was Motown in de top van de Billboard Hot 100 vertegenwoordigd met de Four Tops, Temptations, Stevie Wonder, Supremes en Jimmy Ruffin.
   ‘Gewone blanke hits’ waren ‘I’m a believer’ van de Monkees, ‘’Snoopy vs the Red Baron’ van de Royal Guardsmen, ‘Winchester Cathedral’ van de New Vaudeville Band, ‘Sugar Town’ van Nancy Sinatra en ‘That’s life’ van haar vader, Frank Sinatra.

 


 

 

Nog steeds geen doorbraak voor de Temptations

 
Ik begrijp niet dat The Temptations de laatste tijd zulke slechte plaatkritieken krijgen. Zowel de toonaangevende Engelse weekkranten als Kink reageren niet erg positief op hun Amerikaanse hit ‘I know I’m losing you’. Waarom is me een raadsel, temeer dat de radiomensen juist wel een enorme plugging geven. Het resultaat daarvan is al een vijfde plaats op de Fabulous Forty van Radio London en lovende woorden van discjockeys als Mike Ahern, Tony Windsor, Joost de Draayer en Jan van Veen.
 
De Motown sound is intussen helemaal ingeburgerd hier in Europa en er is bijna geen groep of solo-artiest meer die niet met enorme hits te kampen heeft gehad.
 
Grote nieuwe doorbreker is nu Jimmy Ruffin, ex-echtgenoot van Mary – wie was dat ook weer – Wells, die nog steeds in Engeland hoog geklasseerd staat met ‘What becomes of the broken hearted’ en volgens mij een nog grotere en sterkere troef in handen heeft met ‘I’ve passed this way before’. Jimmy is – het is al eerder verkondigd – de broer van David Ruffin, zanger en danser van The Temptations. Hem werd onlangs een plaats in de groep aangeboden, maar hij weigerde.
   Achteraf mag hij daar wat Europa betreft blij om zijn, want nog steeds breekt de groep niet door. ‘My Girl’ bereikte twee jaar geleden de bovenste plaats in de States, hier kon slechts een middelmatige coverversie van Otis Redding het doen (top 10 Engeland, top 40 Nederland). En ook al die fijne opvolgers als ‘It’s growing’ (hier niet eens op single uitgebracht – wel de achterkant!), ‘My Baby’, ‘Since I lost my baby’, ‘Ain’t too proud to beg’ en voorlaatste ‘Beauty is only skin deep’, allemaal te vinden op hun nieuwe Amerikaanse album ‘The Temptations Greatest Hits’.
   Wie hun show eens op de TV gezien heeft, wie hun platen kent, weet: het is hoogstens een kwestie van een paar maanden tot de definitieve doorbraak.
 

 

New Orleans

 
De grote R&B produktie-maatschappijen zijn Tamla-Motown en Jim Stewart’s Stax-Volt (ondergebracht bij Atlantic) en de belangrijkste R&B-steden zijn Detroit, Michigan en Memphis, Tennessee.
   Vroeger was dat heel anders. Memphis was veel besproken als een origineel centrum van de rock & roll (mensen als Sef Kicken kunnen u daar meer over vertellen), maar alle goeie rhythm & blues kwam uit één stad, gelegen in de staat Louisiana aan de golf van Mexico: New Orleans. Alle ouwe jazz- en dixieland-figuren kwamen daar vandaan (Louis Armstrong, Sidney Bechet, Al Hirt) en ook de brede bakermat van de R&B, Fats Domino, eertijds onbetwiste koning in dat genre, is getrokken uit de New-Orleanse klei.
 

 
Imperial Records, een paar jaar geleden door eigenaar Lew Chudd aan Liberty verkocht, had daar zijn bronnen en maakte hits met R&B-artiesten als Fats Domino (eigenaar van meer dan 20 gouden platen), Shirley & Lee, Frankie Ford, Roy Brown, Smiley Lewis e.v.a. nu bijna allemaal vergeten.
   Imperial had als sublabel Minit Records (pas weer opnieuw in het leven geroepen) dat gecoacht werd door twee broers, Naomi en Aaron Neville.
   Op het onbekende labeltje Parlo heeft hij [Aaron Neville] in Amerika een enorme hit met ‘Tell it like it is’. En wie durft er te beweren dat er een nieuwe R&B man ontdekt is, hij is er finaal naast.
 

Wilson Pickett

 

 
Nog even een klein verhaal over ‘Mustang Sally’. Een grote hit voor Wilson Pickett maar ook al niet nieuw op de R&B-markt. Bijna twee jaar geleden werd het nummer geschreven door een zekere Sir Mack Rice. Hij nam zelf de originele versie op voor het Blue Rock label, een R&B sublabel van Mercury dat – geloof ik – niet meer bestaat.
 
‘Mustang Sally’ zou in de originele versie van Sir Mack Rice een R&B hit worden waarna het nummer en de artiest weer even hard uit de belangstelling verdwenen. Dat wil zeggen totdat vorig jaar The Young Rascals, de Amerikaanse beatgroep van Atlantic die nu in Engeland weer wat doet met hun versie van The Marvelettes’ ‘Too Many Fish in the Sea’, een achterkant zochten voor hun latere hit ‘Good Lovin’’. Het werd datzelfde ‘Mustang Sally’ en daarmee begon de belangstelling van de heren van Atlantic. Die dan nu geresulteerd heeft in een nieuwe hit voor Wilson Pickett.
 
Tot slot weer de internationale R&B top 20:
 


Supremes

 
1. You keep me hangin’ on, The Supremes, Tamla Motown
2. I know I’m losing you, The Temptations, Tamla Motown
3. What becomes of the broken hearted, Jimmy Ruffin, Tamla Motown
4. Mustang Sally, Wilson Pickett, Atlantic
5. Try a little tenderness, Oris Redding, Atlantic
6. Tell it like it is, Aaron Neville, Parlo
7. Standing in the Shadow of Love, The 4 Tops, Tamla Motown
8. A Place in the Sun, Stevie Wonder, Tamla Motown
9. The sad song, Otis Redding, Atlantic
10. I’m ready for love, Martha & The Vandellas, Tamla Motown
 
11. I’ve passed this way before, Jimmy Ruffin, Tamla Motown
12. I’m the one you need, The Miracles, Tamla Motown
13. Whispers, Jackie Wilson, Brunswick
14. Bring me all your heartaches, Lou Rawls, Capitol
15. Are you lonely for me, Freddy Scott, Stateside
16. Reach out I’ll be there, The 4 Tops, Tamla Motown
17. It takes two, Marvin Gaye & Kim Weston, Tamla Motown
18. Detroit City, Arthur Alexander, Dot
19. Soul Superman, The Hesitations, Kapp
20. I fooled you this time, Gene Chandler, Chess
 
Harry Knipschild
7 januari 1967
31 mei 2014
 
Met dank aan Wim Krijkamp voor het beschikbaar stellen van Kink

Clips
* Frankie Ford, Sea Cruise, 1959
* Temptations, The way you do the things you do, uit 1964
* Temptations, Ain't too proud to beg, 1966 
* Jimmy Ruffin, What becomes of the broken hearted, 1966 
* Supremes, You keep me hanging on, 1966
* Freddie Scott, Are you lonely for me baby, 1966
* Wilson Pickett, Mustang Sally, uit 1966
* Temptations, I know I'm losing you, 1967
* Film over Temptations
* Aaron Neville (met Bonnie Raitt en Greg Allman), Tell it like it is, uit 1967

  • Raadplegingen: 17402