Skip to main content

Website Harry Knipschild - Actueel - YouTube

 

Woensdag 11 december 2024

Zoals aangegeven probeer ik elke week een artikel op deze website te plaatsen. Soms gaat het vanzelf, op andere momenten is de keuze voor mij een stuk moeilijker te maken. Vandaag heb ik besloten om op korte termijn te gaan schrijven over zangeres Timi Yuro (1940-2004). Ze werd vooral bekend door haar versie van ‘Hurt’, een song uit 1954. Ze trad er twee keer mee op de voorgrond, eerst in 1961, en opnieuw in 1981, speciaal in Nederland.

Timi Yuro, Hurt, 1961

 

2024 12 11 Timi Yuro

 

  • Raadplegingen: 19098

538 - Flitslezing over popmuziek in Leiden

 

 

Een tijdje geleden werd ik uitgenodigd om tijdens een symposium in de Lokhorst-kerk te Leiden op 2 november een flitslezing te komen geven over de geschiedenis van de popmuziek in de stad. Of ik mijn verhaal in niet meer dan twintig minuten wilde presenteren.

    In zekere zin kwam dat goed uit. Want ik besefte dat Leiden nooit een echte popscene gehad heeft, anders dan bijvoorbeeld Den Haag, Volendam, Groningen en omroepstad Hilversum.

    De ontwikkeling in Den Haag, bijvoorbeeld, werd gestimuleerd door het schip van de zeezender Veronica die er buiten de territoriale wateren voor de kust lag. In de ‘mooie stad achter de duinen’ vond je bovendien het kantoor van Paul Acket, die niet alleen buitenlandse acts naar Nederland haalde (zoals de Rolling Stones in het Kurhaus, anno 1964), maar ook als boekingskantoor functioneerde en maandbladen als Muziek Expres, Tuney Tunes en Popfoto uitgaf. Platenmaatschappijen als CNR en vooral Polydor opereerden er. 

 

Jazz

 

In Leiden was van dat alles geen sprake. Uit die stad waren wel wat jazzmuzikanten afkomstig. Een van hen was Pierre Wijnnobel (1916-2010), die in Hilversum schnabbelde bij platenmaatschappij Phonogram. Tegen het einde van de jaren vijftig was hij in de weer met de Butterflies, twee broertjes Van Colmjon uit Amersfoort. Onder zijn leiding en met zijn teksten (vertaald uit het Engels) maakten Luc en Godert Nederlandstalige versies van ‘Wake Up Little Susie’ (‘Willem word wakker’, Everly Brothers) en ‘Wij zijn stapelgek op dixieland’ (‘Muskrat Ramble’). Wijnnobel maakte voor de Fouryo’s ook de Nederlandse tekst van ‘Zeg niet nee’ (‘Tell Him No’).

    Toetsenman Cees Schrama (1936-2019) werd eveneens actief in de popmuziek. Cees speelde in de studio mee bij opnames van groepen als Golden Earring en Shocking Blue (‘Venus’). Als Crazy Casey had hij een hit met zijn versie van de jazz-standaard ‘Comin’ Home Baby’.

 

538 1 Cees SchramaCees Schrama

 

Lees verder

  • Raadplegingen: 82

Citaat uit de geschiedenis van de popmuziek

 

HK 835, 11 december 2024

“We voelen een diepe liefde voor Nederland, omdat dit het land was waar we als eerste doorbraken”.

Steve Lukather (Toto), Telegraaf, 20 september 2024

 

Lees verder

  • Raadplegingen: 58184

Katholieke missie

 
 
Tijdens mijn studie aan de Universiteit Leiden (1995-2000) ben ik me gaan specialiseren in de geschiedenis van de Europese expansie, vooral die in Azië.
   Mijn onderzoek leidde in het voorjaar van 2000 tot de eindscriptie ‘Een Bataaf in Batavia, 1808 – 1811. Herman Willem Daendels en zijn Franse connectie’, in het voorjaar van 2005 gevolgd door het proefschrift ‘Ferdinand Hamer 1840-1900. Missiepionier en martelaar in China’.
 
Het missie-onderzoek hield niet op in 2005. In 2007 verscheen bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker het boek Soldaten van God, in 2013 De bekering van de wereld bij uitgeverij Walburg.
 
Op deze website kun je bovendien sinds het voorjaar van 2016 een compleet nieuw missieboek van mijn hand lezen: Hubert Kallen in China, 1897-1902. Een Limburgse missionaris doet verslag van zijn belevenissen, dat ik eerder in feuilletonvorm gepubliceerd had. Hier vind je het inleidende eerste hoofdstuk over de missionaris die in Roermond geboren werd.
 
Op de website katholiek.nl vond je sinds maart 2008 maandelijks een nieuw artikel in de serie ‘Brief uit de missie’. In het meest recente artikel vind je een artikel over Piet Noyen (Helmond) die tijdens de Bokseropstand in China moest vluchten.
 
In januari 2022 ontving ik bericht dat katholiek.nl zou gaan stoppen en daarom geen nieuwe brieven uit de missie meer zou publiceren. Op het internet heb ik gelezen dat katholiek.nl is overgenomen door VKMO (Verband van Katholieke Maatschappelijke Organisaties). Met die organisatie heb ik per e-mail contact proberen te leggen, maar nooit een antwoord of reactie ontvangen.
 
Frans Hamer heeft een website opgezet over de in 1900 tijdens de Bokseropstand in China vermoorde bisschop Hamer, die in Nijmegen geboren werd. Hier heb je toegang tot deze vernieuwde en verbeterde website.
 
Meer missie-artikelen vind je hier op deze website.
 
Harry Knipschild
29 april 2024
 
 
  • Raadplegingen: 42490

Verantwoording en reageren

 
Alle artikelen op deze site zijn het resultaat van serieus en wetenschappelijk verantwoord historisch onderzoek. Ik probeer ze om die reden te illustreren met relevante illustraties en foto’s. Mocht een fotograaf bezwaar hebben tegen het plaatsen ervan op de site, laat het weten, dan verwijder ik die meteen. Voor alle duidelijkheid: deze site heeft geen commercieel karakter.

Maarten Blokdijk en vooral Eric van den Berg ben ik meer dan erkentelijk dat ze me in de periode november 2009 – februari 2013 geholpen hebben met het opzetten en online houden van een website. Ton van Santen is verantwoordelijk voor de techniek van de nieuwe site, waar ik bijzonder gelukkig mee ben. Heel veel dank. Waar zou ik nu zijn zonder Ton van Santen, Harry van den Berg en mijn neef Marc in Heemstede die me momenteel geweldig helpt.... 

Iedere auteur vindt het plezierig als er op zijn werk gereageerd wordt. Dat geldt ook voor mij. Laat me weten wat je van de artikelen vindt. Ook als je kritiek hebt of weet dat de feiten niet juist zijn. Ik ben er nog steeds op uit te leren. Relevante aanvullingen zal ik onder een artikel plaatsen.
   Regelmatig controleer ik of bepaalde filmpjes nog steeds te zien zijn door op de oranje-gekleurde letters te klikken. Dat is niet altijd het geval. Elke dag komen er enorme hoeveelheden clips bij, maar er verdwijnen er ook heel wat. Als je constateert dat een clip er niet meer is, laat het me svp dan weten, dan kan ik die hopelijk vervangen door een nieuwe ‘verbinding’.
   Als je zelf interessante ervaringen in de popmuziek hebt, neem contact met me op.
   Vragen en reacties probeer ik op de kortste termijn te beantwoorden.
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Harry Knipschild
24 oktober 2023
  • Raadplegingen: 33232

Welkom op de site van Harry Knipschild

 

Harry voorjaar 2024

 

Welkom op de website van Harry Knipschild.
  
In november 2009 ben ik met een eigen website begonnen. Gewoon door er het eerste artikel op de plaatsen (‘Een bijzonder interview met Phil Spector’). Vervolgens heb ik geprobeerd er wekelijks een nieuw item op te zetten. Meestal een verhaal uit de geschiedenis van de popmuziek, maar soms bijvoorbeeld ook een missie- of reisverhaal.
   Als ik het te druk had, of als er iets anders aan de hand was, kon ik gelukkig putten uit een aantal eerder geschreven artikelen over diverse onderwerpen.
  
Op 7 oktober 2010 was de presentatie van mijn eerste boek over de geschiedenis van de popmuziek (Money Money Money?). Die vond plaats in boekhandel De Kler (Breestraat, Leiden). Het eerste exemplaar mocht ik overhandigen aan Leo Blokhuis. Er waren ongeveer honderd mensen aanwezig. Kees de Bakker (uitgeverij Conserve) liet er, zonder dat ik het merkte, opnamen van maken. Als je hier klikt vind je mijn presentatie, hier de reactie van Leo Blokhuis en hier commentaar van Klaas van der Wal (1949-2018, Shocking Blue), Henk Smitskamp (o.a. Motions, Shocking Blue, Sandy Coast, Livin' Blues), Ton van der Kleij (1949-2015, Earth & Fire), Hans Rouw (Radio West) en Kick Klimbie (EMI/Bovema Records).
   Kees de Bakker kwam op het idee de opnamen op YouTube te plaatsen, met ‘Venus’ van Shocking Blue als intro. Ik moest het indertijd zelf ontdekken.

 
In oktober 2011 heeft John Meijer een interview met me gemaakt in Voorschoten. Het was bedoeld voor TV Midvliet. In recordtempo heb ik indertijd de vragen beantwoord die John mondeling aan me voorlegde. Vervolgens voorzag hij het geheel van muziek- en beeldfragmenten.
   Het interview verscheen tevens als een clip op YouTube. Vanwege de muziekfragmenten werd het begin 2016 van YouTube verwijderd. John Meijer was echter zo aardig om er een ingekorte versie van te maken, zodat mijn antwoorden op zijn vragen nog steeds voor iedereen in tact blijven. Bedankt John dat je dat gedaan hebt. De ingekorte clip kun je hier zien.
 
Harry Knipschild
19 november 2024

 

Website gearchiveerd door Koninklijke Bibliotheek in Den Haag

 

Op 15 januari 2016 ontving ik onderstaand bericht van de Koninklijke Bibliotheek:
 
“In het kader van het initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) om een selectie van Nederlandse websites te bewaren voor toekomstig onderzoek, willen wij ook uw website archiveren en voor de lange termijn bewaren.
   Websites bevatten vaak waardevolle informatie die niet analoog verschijnt en die ten gevolge van de grote ‘omloopsnelheid’ het risico loopt voorgoed verloren te gaan. Dat websites als ‘digitaal erfgoed’ het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003. Het signaleert dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan en dat het bewaren daarvan voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers zeer urgent is.
   De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering.
   Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.
   Uw website zal daartoe gearchiveerd en duurzaam opgeslagen worden. Het archiveren zal voor het eerst gebeuren vanaf 14 februari 2016. Daarna zullen regelmatig opeenvolgende versies opgenomen worden. De archiefversies worden beschikbaar gesteld aan een algemeen publiek via de website van de KB”.

 

De meest recente mij bekende versie van deze website (nummer 6779) is gedateerd 31 december 2021.
 

  • Raadplegingen: 20996

Boeken

 

 

             

 

Bovenstaande boeken zijn in druk verschenen.

In december 2021 heeft het Boudewijn Büch Gezelschap een boekje gedrukt en uitgegeven, Roy Orbison en Boudewijn Büch. De tekst is van mijn hand (een kort interview kun je hier zien).

 

Op 23 maart 2024 werd ik op een internationale ABBA-dag in Roosendaal geïnterviewed over mijn ervaringen met de Hep Stars, ABBA en manager Stig Anderson. Het resultaat (audio) kun je hier terughoren. Overigens was ik er niet van op de hoogte dat het gesprek vastgelegd werd.

 

In 2000 rondde ik mijn studie geschiedenis in Leiden af met een scriptie over Herman Willem Daendels in Indië. Als het aan prof. dr. Blussé had gelegen, was ik op dit onderwerp gepromoveerd, maar hij kreeg de financiering niet voor elkaar. In overleg heeft drs. Hans Redeker mijn historisch onderzoek afgerond. Het resultaat is te lezen in zijn onlangs verschenen boek Herman Willem Daendels. De kleine Napoleon (uitgeverij Aspekt).

Wil je mijn boek over Hubert Kallen (2014-2016, dertig hoofdstukken) lezen, klik dan hier.

 

 

proefschrift website Omslag Knipschild

 

Wil je mijn boek (proefschrift, 2005) over Ferdinand Hamer lezen klik dan hier.

  • Raadplegingen: 22441